Lapkričio 28 d., 17.30 val. NDG pirmo aukšto vestibiulyje ir Kauno menininkų namuose vyks parodos „Menas mano mieste – patiriu ir dalinuosi“ atidarymas. „Įtrauktis“ – šiandien tai vienas aktualiausių žodžių, susijusių su negalia. Už jo slypi mintis, kad neįgalieji yra aktyvūs visuomenės nariai ir dalyvauja jos veiklose lygiomis teisėmis. Deja, negalią turinčių žmonių įtraukties procesas Lietuvoje vystosi gana lėtai, o kultūriniame gyvenime vis dar per mažai dalyvauja klausos ir regos negalią turinčių žmonių.Šią situaciją siekia pakeisti Surdologijos centro projektų vadovė Magdalena Verseckas. Kartu su NDG edukacijos kuratoriais Egle Nedzinskaite ir Povilu Šnaru bei Kauno aklųjų ir silpnaregių vaikų globos bendrija „Akių šviesa“ ji inicijavo kūrybinių dirbtuvių ciklą „Menas mano mieste – patiriu ir dalinuosi“. Pagrindinis projekto tikslas – pakviestiklausos ir regos negalią turintį jaunimą bei senjoruspatirti meno objektus viešose miesto erdvėse,kritiškai juos apmąstyti, diskutuoti ir pateikti savo pasiūlymus, kaip miesto erdves paversti labiau „savomis“. Dirbtuvės vyko Nacionalinėje dailėsgalerijoje, Kauno menininkų namuose ir abiejų miestų gatvėse, aikštėse, skveruose.
Parodą NDG sudarys dirbtuvių „Menas mano mieste – patiriu ir dalinuosi“ dalyvių, turinčių klausos negalią darbai ir NDG edukacinės programos parodai „Vilnius. Topophilia“ metu sukurti maketai Vilniaus viešosioms erdvėms bei Vilniaus žemėlapiai. Kauno menininkų namuose bus pristatomi klausos ir regos negalią turinčių vaikų ir suaugusiųjų darbai, skirti Kauno viešosioms erdvėms. Jie visi perduoda svarbius pranešimus apie draugišką, patogesnį miestą ir parodų lankytojams suteiks galimybę susipažinti su sensoriniu miestu, kuriame daugiau faktūrų, tylių vaizdų ir garsų tamsoje.Dirbtuvių organizatoriai dėkoja gestų kalbos vertėjams Astai Zinkievičiūtei, Anastazijai Ziminai ir Arūnui Šaukeckui už neįkainojamą pagalbą kūrybinių dirbtuvių metu, o taip pat Kauno menininkų namų direktorei Rūtai Stepanovaitei už visapusišką palaikymą ir parodos iniciatyvą. Parodos Vilniuje ir Kaune veiks iki gruodžio 10 d.
Kūrybinių dirbtuvių ciklo rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos tel. (8 5) 219 5961, www.ndg.lt
Nacionalinė dailės galerija, Konstitucijos pr. 22, LT-08105 Vilnius
Tel.: (8 37) 22 31 44, www.kmn.lt
Kauno menininku namai, V. Putvinskio g. 56, LT-44211 Kaunas

Iliustracijoje: Menas mano mieste – patiriu ir dalinuosi. Nuotrauka Joanna Bożerodska, Menas mano mieste – patiriu ir dalinuosi. Nuotrauka Povilas Šnaras.

Parodos Kauno menininkų namuose fotografijų albumas

Naujiena paruošta pagal www.kmn.lt informaciją

<< Sugrįžti į naujienas institucijoms